Poslednje objavljeno:

Podcast EP088: Marko Mudrinić

Podcast EP088: Marko Mudrinić

U 88. epizodi Pojačalo podkasta, gost Ivana Minića je Marko Mudrinić, suosnivač i direktor portala Netokracija.rs. Pored dečačkih aspiracija, Marko govori o iskustvu u američkom programu razmene đaka: kakvu mu je širinu dalo, koje poglede na svet otvorilo, kao i koji mentalni pelcer je doneo sa sobom po povratku u Srbiju i primenio ga na dalje školovanje, tj. studije novinarstva. Takođe, Marko deli sa nama viđenje novinarske profesije, te šta je sve potrebno da biste se ostvarili u toj branši (napomena: fakultet po njegovom mišljenju apsolutno nije presudan). Sledi priča o “Netokraciji”: koliko inicijative, upornosti, volje i “cimanja” je neophodno da biste dogurali od honorarca do partnera u firmi. Kako stvoriti samoodrživ mediji u Srbiji, doći do prvih klijenata kada ste još uvek novi na tržištu, njihovom današnjem biznis model, kao i o važnosti po pitanju fleksibilnosti i umeća adaptacije u hodu i u datoj situaciji (na primer, pandemiji) – o tome i o još mnogo stvari govori u nastavku naš gost. Za kraj Marko najavljuje planove za budućnost, i šalje poruku i poziv novim, mladim snagama.

Podcast EP087: Nikola Stanišić

Podcast EP087: Nikola Stanišić

U 87. epizodi Pojačalo podkasta, gost Ivana Minića je Nikola Stanišić – osnivač brenda “Šumska tajna”. Za početak, Nikola otkriva šta se krije iza “Šumske tajne”: od toga kako je uopšte došlo do pokretanja celokupnog biznisa, početnog testiranja proizvoda na pijačnoj tezgi, preko outsourcinga proizvodnje i prodaje u zdravim hranama, do rafova najvećih trgovinskih lanaca u Srbiji – sve to u prvih dvadeset minuta podkasta. Potom sledi priča o važnosti dizajna, privlačenju potencijalnih kupaca koji nisu imali prilike da probaju vaš proizvod, kao i saradnji sa velikim trgovinskim lancima, na čiju se pomisao mnogi mali proizvođači štrecaju. Da li je strah opravdan ili ne, kako pristupiti tome i formirati cene, otkriva Nikola u nastavku. Većina sanja da se njihov proizvod nađe na polici nekog objekata u inostranstvu. Šta je potrebno da bi se to ostvarilo, kao i sve o izvozu, neophodnim sertifikatima za EU i ostale evropske zemlje, poslušajte od našeg gosta u drugom delu podkasta. “Šumska tajna”, i još dva brenda, prepoznati su i na američkom tržištu. Stoga, kraj epizode je upravo rezervisan za lekciju o “Amazonu”. Bukvalno od A do Š o saradnji gigantom.

Podcast EP086: Ivan Brkljač

Podcast EP086: Ivan Brkljač

U 86. epizodi Pojačalo podkasta, gost Ivana Minića je Ivan Brkljač – programski direktor “Tačka povratka”. Za početak Ivan nas upoznaje sa najnovijim projektom, “Tačka povratka”, koji služi kao jedan vid podrške ljudima koji su inostranstvu, a žele da ostvare nekakvu vezu sa Srbijom. Takođe, govori o proboju i izazovima sa kojima su se susretali za vremene pandemije kada su bili centralni izvor svih servisnih informacija za naše državljane koji su vani tokom prvog talasa korone. U nastavku se dotiče svog uspešnog oca, Branimira Brkljača, te o okolnostima odrastanja u njegovom okruženju: od “štkrikanja” “Kosmodiska”, preko rada u magacinu, do javljanja na telefon. Nakon toga, usledio je odlazak iz Srbije, nastavak obrazovanja van granica naše zemlje, najpre u švajcarski internat, a pa potom na studije u Londonu. Ivan se postarao da nam pobliže dočara razlike između našeg i inostranog obrazovnog sistema. Drugi deo epizode rezervisan je Ivanov karijerni put. Počevši od Budimpešte i mađarskog tržišta, gde je imao prilike da se bavi internet marketingom, pa kasnije do suosnivanja “Mokrin Hausa”, izolovanog raja za digitalne nomade iz celog sveta, kao i kulturno-umetničko-edukativnog centra kojim doprinose razvoju zajednice u tom selu. Kad je bio uveren da je “Mokrin Haus” u sigurnim rukama, red je bio da se osamostali. Ukazala se prilika, tj. poziv od strane Kabineta predsednice Vlade, koji je bio u potrazi za vođom projekta “Tačka povratka”, a Ivan se ispostavio kao idealan kandidat za tu poziciju. Danas pored servisnih informacija, programa usmerenog našoj dijaspori koje nude, takođe, postoji podkast u kome gostuju povratnici i pričaju svoje unikatne priče, a koji je ostavljen za kraj ove epizode.

Pojačalo specijal EP8

Pojačalo specijal EP8

U osmoj i poslednjoj epizodi Pojačalo specijala koji realizujemo u saradnji sa kompanijom Visa odgovaramo na vaša pitanja koja su nam stigla u prethodnom periodu! U fokusu su ovaj put pitanja vezana za finansije – kako pronaći investitora i kako dobiti kredit? Pored toga tu je i uvek aktuelno pitanje kako odabrati pravog influensera za promociju proizvoda i usluga, kao i preporuka koji marketing stručnjaci nude besplatne resurse za učenje i usavršavanje iz oblasti internet marketinga.

Podcast EP085: Dušan Uzelac

Podcast EP085: Dušan Uzelac

U 85. epizodi Pojačalo podkasta, gost Ivana Minića je Dušan Uzelac – finansijski savetnik i osnivač portala “Kamatica”. Čovek koji oduvek znao da će biti preduzetnik, koji po sopstvenom priznanju, nigde nije radio, govori o svojim preduzetničkim koracima koji datiraju još od srednjoškolskih dana, pa sve do pojave interneta na ovim prostorima i izrade prvih sajtove, uz angdote koje su mu se usput dogodile. Dok je bio u potrazi za preduzetničkim studijama, kojih, ispostaviće se, nije bilo, razrešio je dilemu šta je bitnije – znanje ili zvanje. Uzalud sav talenat ovog sveta, ako iza toga ne stoji ambicija i rad, koji su od krucijanog značaja ako išta želite da postignete u preduzetništvu, to je Dušanova poruka. Upravo ta ambicija je pokretačka snaga portala “Kamatica”, jedinstvenog finansijskog vodiča. Naglasak je na upravljanju finansijama, što ličnim, što poslovnim, i generalno brizi o novcu, tj. svakom dinaru, začinjeno ličnim primerima i anegdotama. Za Dušana ne postoji neuspeh, njegov rečnik jednostavno ne sadrži tu reč. Tako se ophodi prema “Kikstarter” projektu, sa kojim se, kako on to voli da kaže, olupao, ali nije dopustio da ga obeshrabri, već je to shvatio kao jednu od skupljih lekcija i nastavio dalje da maršira.

Pojačalo specijal EP7

Pojačalo specijal EP7

U sedmoj epizodi Pojačalo specijala koji realizujemo u saradnji sa kompanijom VISA odgovaramo na vaša pitanja koja su nam stigla u prethodnom periodu! Kako da testiramo prozivod pre izlaska na tržište? Šta od informacija i sadržaja najčešće nedostaje na sajtu? Gde grešimo u online nastupu? Šta treba da pripremimo pre nego pokrenemo biznis? Kako se oglašavati u malom mestu? Da li rade akcije i popusti? Samo su neka od pitanja na koja Ivan odgovara u ovoj i narednoj epizodi. Poslušajte…

Podcast EP084: Galeb Nikačević

Podcast EP084: Galeb Nikačević

U 84. epizodi Pojačalo podkasta, gost Ivana Minića je Galeb Nikačević – novinar, voditelj, medijska ličnost, a od ove godine i domaćin podkasta “Agelast”. Kolega podkaster za početak govori o podkastu kao formatu koji je tek u povoju na ovim prostorima, odbijanju potencijalnih klijenata zbog nerazumevanja načina funkcionisanja samog formata, kao i novom načinu oglašavanja putem danas uticajnih osoba na društvenim mrežama iliti influensera. Detinjstvo za ovog velikog sanjara bilo je turoban period u životu, a kroz čitanje i maštanje tražio je beg od svakodnevice. Novinar navodi pisanje kao način da izbaci sve što ga mori, da se iskaže, ali ujedno i da stekne jednu veštinu koja oduvek cenjena i praktično svuda tražena, a najbolji pristup za brušenje tog umeća upravo leži u kreativnom čitanju. Jaz između sveta privilegovanih i neprivilegovanih je veliki, a to je naš gost dobrano osetio na svojoj koži. Put otkrića, pronalaska sebe je veliki zalogaj za svakoga, mnogi ni ne uspeju u svojoj nameri. Stoga, njegovo čedo, podkast “Agelast” je vid da se nekako premosti taj jaz, da se izgradi most, tj. platforma za najrazličitiji spektar ličnosti, gde su svi ravnopravni, gde svi mogu da ispričaju svoje priče, ali gde i sam autor pokušava da nađe odgovore na sopstvena pitanja, i time pokaže drugima da nisu sami u svojoj potrazi.

Pojačalo specijal EP6

Pojačalo specijal EP6

U šestoj epizodi Pojačalo specijala koji realizujemo u saradnji sa kompanijom Visa bavimo se temom “Kako da samostalno svoj biznis i proizvode predstavite na najbolji način”. Ovog puta Ivan priča o tome zašto je važno da vaše proizvode predstavite dobrim fotografijama, uz detaljan opis proizvoda na sajtu i koliko znači kvalitetno i upečatljivo pakovanje. Poslušajte kako sve to izgleda u praksi i šta vam je sve potrebno da uz minimalna ulaganja prezentujete svoj proizvod iako ste apsolutni početnik. Tu su i korisni linkovi za nabavku opreme i realizaciju ideja opisanih u podkastu.

Podcast EP083: Ana i Veljko Nešić

Podcast EP083: Ana i Veljko Nešić

U 83. epizodi Pojačalo podkasta, gosti Ivana Minića su Ana i Veljko Nešić, pokretači Fejsbuk grupe “Mali proizvođači hrane u Srbiji”. Prvi put imamo supružnike u studiju, bračni par Nešić, koji na naizmenično govore o formalnom obrazovanju, iskri koja ih je navela da se bave odabranom profesijom, izgledu najstresnijeg dana u životu svršenog studenta, tj. prvom radnom danu, te daljem njihovom razvojnom putu i pozicijama koje trenutno zauzimaju. U drugom delu reč preuzima Ana, sad u ulozi influenserke, koja je pokrenula blog “Ručak za 200 dinara” prvenstveno sa namerom da podigne svest o tome kako se može spremiti kvalitetan obrok za male pare. Uz to vam daje smernice kako krenuti od nule, kojih postavki držati se, i kako vrlo brzo steći mnoštvo pratilaca. Neprijatno iskustvo u jednom od velikih marketa jeste okidač za pravljanje Fejsbuk grupe “Mali proizvođači hrane u Srbiji”. Kako okupiti njih preko 200 koristeći publicitet bloga, promeniti kupovne navike naroda, organizovati dostavu za Beograd, voditi grupu, i još štošta sledi u nastavku epizode. Za kraj, ovaj mladi bračni par navodi priče malih srpskih proizvođača koje su ih posebno ganule.

Pojačalo specijal EP5

Pojačalo specijal EP5

U petoj epizodi Pojačalo specijala koji realizujemo u saradnji sa kompanijom Visa, gost Ivana Minića je finansijski savetnik Dušan Uzelac. U razgovoru iz prve ruke saznajemo zašto je planiranje važno za svakog preduzetnika, a posebno u vremenima krize, kako se odnositi prema kreditima i kako u teška vremena lakše donositi teške odluke.
Takođe, naučite iz primera zašto dobra komunikacija sa klijentima može biti presudna za održanje likvidnosti i u vremenima najvećih izazova.

Prijavite se za novosti sa našeg sajta!

Prijavite se i mi ćemo vam besplatno slati novosti sa našeg sajta i nove epizode našeg podcasta!

Uspešno ste se prijavili na Pojačalo mailing listu!