Poslednje objavljeno:

Podcast EP079: Marko Kon

Podcast EP079: Marko Kon

U 79. epizodi Pojačalo podkasta, gost Ivana Minića je Marko Kon – kompozitor, tekstopisac, aranžer i producent. Nakon prošlonedeljne hedonističke epizode, na red dolazi muzička… Marko, čovek sa mnogo zanimanja u muzičkoj industriji, za početak govori o svojim prvim koracima: kako je to kad strast preraste u posao, prvim hitovima, izgledu tadašnje muzičke scene, uključujući i alternativnu.
Kako nabaviti opremu pod spuštenom rampom, osamostaliti se i otvoriti sopstveni studio, a potom osnovati pravu pravcatu firmu za potrebe te delatnosti, te kakve promene su se zadesile u poslednjih 20 godina Markovog bavljenja muzikom – rezervisano je za drugi deo podkasta.
Za kraj Marko se bavi proširenjem svog spektra delovanja, saradnji sa plaformama za striming iz ugla autora, i najdražim projektima u dosadašnjoj karijeri, između ostalog i Evrovizijom.

Pojačalo specijal EP1

Pojačalo specijal EP1

U saradnji sa Platformom za podršku malom biznisu kompanije Visa, započinjemo specijalni serijal Pojačalo podkasta u kome ćemo obrađivati probleme sa kojima se mali biznisi suočavaju u vremenima pandemije COVID-19. Tema prve epizode je: “Kako brzo, lako i povoljno do internet prodavnice?”, u kojoj će vam Ivan Minić predstaviti nekoliko platformi i servisa koji nude već gotova rešenja za web shopove.
U nastavku poslušajte i na šta je posebno potrebno obratiti pažnju pre i posle otvaranja internet prodavnice, zašto je dobra komunikacije sa kupcima ključ uspešne prodaje i kako privući nove potencijalne kupce sa ograničenim budžetom.

Podcast EP078: Ilija Malović

Podcast EP078: Ilija Malović

U 78. epizodi Pojačalo podkasta, gost Ivana Minića je Ilija Malović – koosnivač portala “Rakija, uglavnom”. Kao sociolog po struci, Ilija govori šta je navelo njega i njegovog kolegu sa fakulteta Zorana Radomana da pokrenu blog “Rakija, uglavnom”, odakle uopšte interesovanje za samu rakiju kao alkoholno piće, te kako se stiče znanje o samoj materiji – malo natuknica: degustacija. Kako je nastala rakija na ovom podneblju, usporedba sa drugim nacionalnim alkoholnim pićima, poput američkog burbona, škotskog viskija, francuskog konjaka.. Sve to je ispraćeno autentičnim pričama o domaćim destilerijama, uz predloge za posete i kušanja, jer ipak bonton nalaže da treba poznavati deo svoje kulture i tradicije u kojoj je rakija nesumnjivo utkana. Da li Vas zanima kako se peče rakija i koje rakije postoje? Ko stoji iza rakije odvažnog imena – “Jebiga”? Upravo to Vas čeka za kraj ove hedonističke epizode.

Podcast EP077: Igor Lazarević

Podcast EP077: Igor Lazarević

U 77. epizodi Pojačalo podkasta, gost Ivana Minića je Igor Lazarević – poslovni savetnik. Za početak Igor govori o svom formalnom obrazovanju, kao i primenjivosti stečenog znanja. Nakon priče o studijama, na red dolazi bogata karijera i oblasti kojima se bavi: reorganizacija poslovanja, profesionalizacija biznisa, menadžment tranzicija, rad u velikom sistemu, delegiranje, samoorganizacija i još štošta, sve potkrepljeno primerima na raznim skalama i svedeno na veoma razumljivu razinu.
U drugom delu Igor daje svoje viđenje aktuelne situacije. Iako se dotačinje krize i recesije izazvane pandemijom korona virusa (Covid-19), on je optimista po tom pitanju, i u trenutnoj situaciji vidi priliku, ma koliko to surovo zvučalo.
Za kraj Igor nudi opširne savete i pomoć budućim preduzetnicima, od toga na šta treba da obrate pažnju do toga koja znanja treba da usvoje pre nego što se upuste u takav jedan poduhvat.

Podcast EP076: Biljana Branković

Podcast EP076: Biljana Branković

U 76. epizodi Pojačalo podkasta, gost Ivana Minića je Biljana Branković, arhitekta, edukator i koosnivač “Archi Playa”. U prvom delu Biljana govori iz ugla arhitekte na temu fakulteta, šta isti donosi sa sobom i daje savet budućim studentima. Potom se prebacijemo na njenu ulogu edukatora i rad sa decom i mladima, što kroz nadprosečne pripreme za arhitekturu iliti “Veliko spremanje”, što kroz “Nedelju arhitekture”, koja direktno utiče na njeno ostvarenje kao preduzetnice.
Upravo time bavi se drugi deo podkasta – brendom edukativnih igračaka “Archi Play”, koji nastaje iz višegodišnjeg rada sa decom. Biljana Vas upoznaje sa svim koracima razvoja jednog proizvoda: od poteškoća sa kojim se mali preduzetnici suočavaju, preko raznih verzija proizvoda, do na kraju izvoza istog. Takođe, dotaći će se učestvovanja u projektu “Super Srbija” i iskustva sa istim.
Za kraj, Biljana pravi svojesvrsnu retrospektivu i daje svoj dojam dosadašnjeg rada u svojoj oblasti.

Podcast EP075: Janko Stanković

Podcast EP075: Janko Stanković

U 75. epizodi Pojačalo podkasta, gost Ivana Minića je Janko Stanković – marketing menadžer KK Crvena zvezda. Klub sa Malog Kalemegdana poslednjih osam godina beleži zapažene rezultate što u regionalnom, što u najelitnijem evropskom takmičenju – Evroligi. No, to nije jedino takmičenje koje se odvija u njegovom okviru. Osim na terena, nadmetanja ima i na polju marketinga, odnosno klupskih marketing timova, a Janko je pravi čovek da govori na tu temu. Iz prve ruke najpre dobićete uvid u model poslovanja beogradskog kluba, a potom i kako teku pripreme za jedan projekat, tj. u ovom slučaju utakmicu, iz perspektive marketinga, i to sve začinjeno uspešnim primerima akcija koje su organizovane, a koje su iste dovele do toga da se marketing strategija kluba iz godine u godinu probija k samom vrhu i na kraju ove sezone osvoji drugo mesto.
Drugi deo je rezervisan za osvrt na saradnju sa Evroligom, te kako marketing tim sa malim budžetom može prvo da privuče pažnju organizacije, a potom i zadobije poverenje iste i izbori se za svoje mesto pod suncem. Takođe, Janko će se dotaći i igrača, koji su viđeni kao brend ambasadori, te koliko on i njegove kolege ulažu vremena i truda u radu sa njima na polju komunikacije sa medijima, priprema za učestvovanje je u raznoraznim klupskim akcijama i mnogim drugim stvarima.
Za kraj su ostali planovi za novu sezonu, koji se kuju u više verzija, imajući u vidu aktuelnu situaciju sa pandemijom virusa korona.

Podcast EP074: Đorđe Đokić

Podcast EP074: Đorđe Đokić

U 74. epizodi Pojačalo podkasta, gost Ivana Minića je Đorđe Đokić – osnivač “BeeWeb”-a. Đorđe kao jedan od pionira interneta priča o svojim prvim projektima: “Free Betting” i “Kladioničar”; “affiliate” marketingu i saradnji sa velikim onlajn kladionicama, te o cehu koji su platili on i njegov poslovni partner od strane državnih organa usled nerazumevanja i manjka znanja o istim. Đorđe u dva navrata u dahu govori o tom tmurnom periodu koji je obeležio njegov život i o nepravdi koju je osetio na sopstvenoj koži.
No, posle kiše sunce dođe. Sledi vedrija tema, kao što je izuzetno posećeni portal “Sportske” i tajni koja se krije iza njegovog uspeha kojim je potukao svu tadašnju konkurenciju.
Drugi deo ovog podkasta rezervisan je za aktuelni projekat, “BeeWeb”, iliti kako on voli da kaže “Airbnb za pčele”, i priču kako je došlo do toga da se digitalizuje jedna od poslednjih grana poljoprivrede koja Vam može pasti na pamet, razvoju aplikacije, predstavljanju iste na “TechCruch”-u i primeni na jednom krajnje nezamislivom evropskom tržištu.
Za kraj, Ivan i Đorđe dotaći će se svoje definicije “penzije” za IT preduzetnika, kao i fenomena današnje omladine – kako mladež nije zainteresovana ili se zadovoljava minimumom, pritom imajući na raspolaganju ljude koji su voljni da podele svoje znanje i iskustvo koje su stekli kroz bezbroj pokušaja.

Podcast EP073: Nikola Čavić

Podcast EP073: Nikola Čavić

U 73. epizodi Pojačalo podkasta, gost Ivana Minića je Nikola Čavić – osnivač i predsednik SGA – Srpske gejming asocijacije. Dobar deo ljudi je u nekom trenutku u manjoj ili većoj meri igrao igrice, bilo na PC-ju ili konzoli, a neki od njih su pak potajno sanjali da im to postane životni poziv. Jedan od njih je Nikola, on je uspeo da taj san pretvori javu, i to u vreme kada su se baš retki pojedinci sa ovih prostora probili u gejming industriju. Njegova priča počinje na severu, tačnije na Islandu, u Rejkjaviku, gde je prvi put zagazio u gejming industriju, i to zahvaljući satima igranja “EVE Online”. Poslušajte kako je Nikola napravio prve korake, kako je tada izgledala gejming industrija i koji sve faktori utiču na popularnost i dugovečnost jedne igre.
Sledeća Nikolina stanica je “Nordeus” i popularna igra “Top Eleven”. Kojim putem su išli kako bi se vinuli u neslućene visine? Kako je tekao redizajn igre i koje su prepreke sa kojima su se suočavali? Ekonomija same igre? To je samo delić sage o “Nordeusu”.
Za kraj, naš gost govoriće o svojim aktuelnim projektima koje je lično pokrenuo: prvo SGA, a potom i “GameBiz”. Šta predstavlja ova skraćenica, čime se bavi ova potonja, kakvi su im planovi u budućnosti… Sve to ćete saznati ako ostanete do samog kraja ovog Pojačalo podcasta.

Podcast EP072: Slobodan Marković

Podcast EP072: Slobodan Marković

U 72. epizodi Pojačalo podkasta, gost Ivana Minića je Slobodan Marković – informatičar i tehnički savetnik. U prvom delu preporučujemo da se vežete pošto se vremeplovom vraćamo u davnu 1970. godinu odakle kreće Slobodanova priča koja se tiče njegovog master rada na temu “Razvoj računarskih mreža u Jugoslaviji i Srbiji od 1970. do 1996.” Poslušajte sve o paketnoj mreži, BBS-ovima, domenima, akterima iz Akademske mreže i prvim provajderima, te studentskim protestima, kojima se zaokružuje ova celina. Starije generacije će uživati uz ovu izvanredno ispričanu priču i evocirati uspomene, a mlađe će možda pak naučiti nešto novo na ovu temu.
Drugi deo ove epizode posvećen je Slobodanovom radu u Ministarstvu telekomunikacija i informacionog društva na poziciji specijalni savetnik ministarke. Kroz ovaj deo priče, dobićete jedinstven uvid u funkcionisanje sistema zvanog država, od čoveka koji se obreo i sa jedne i sa druge strane, te čini jednu svojevrsnu sponu između zajednice i države.
Za kraj, Slobodan će se dotaći svoje aktuelne pozicije podužeg naziva u Programu Ujedinjenih nacija – kako je došlo do saradnje, čime se trenutno bave i kakvi su im planovi u budućnosti. Takođe, daće svoje viđenje po pitanju daljeg razvoja e-uprave.

Podcast EP071: Ružica Milutinović

Podcast EP071: Ružica Milutinović

U 71. epizodi Pojačalo podkasta, gost Ivana Minića je Ružica Milutinović – ekonomista i slikar. Ružica je umetnik-ekonomista, te o svemu gleda i priča iz te dve perspektive. Ova nadarena umetnica govoriće o tome šta ju je navelo da ipak ne upiše Likovnu akademiju već ekonomiju, te kako je tekla njena karijera prvo u lizing kući, a potom u banci i marketingu. Kako je raditi u korporativnom svetu: kretanje od nule i učenje, penjanje uz korporativne lestve, danonoćni rad i stres te posledice koje sve to u stopu prate samo su neke od tema o kojim žemo razgovarati.
U drugom delu očekuje nas malo vedrija nota: Ružičin povratak prvoj ljubavi – slikanju; motivima, proboju na slikarsku scenu, primeni veština iz prethodne karijere, te kako je jedan film Pedra Almodovara sve promenio i otvorio jedno potpuno novo tržište za Ružičina dela.

Prijavite se za novosti sa našeg sajta!

Prijavite se i mi ćemo vam besplatno slati novosti sa našeg sajta i nove epizode našeg podcasta!

Uspešno ste se prijavili na Pojačalo mailing listu!