Pojačalo podcast možete gledati na Youtube-u i Facebook-u, a slušati na SoundCloud-u, Spotify-u, Deezer-u, na Apple i Google podcasts.

Audio zapis razgovora:

Transkript razgovora:

Poštovani slušaoci i gledaoci Pojačalo podkasta, dobro došli u šestu epizodu specijala koji realizujemo uz podršku kompanije Visa. U današnjoj epizodi bavićemo se time kako da samostalno na što bolji način predstavite svoje proizvode na internetu. 

Za početak, hteo bih da vam skrenem pažnju na to da je kompanija napravila jednu veoma zanimljivu akciju koja se zove Platforma za podršku malom biznisu, i u okviru toga postoje razne aktivnosti, ali takođe postoji i čitav jedan spisak servisa i usluga koji korisnicima Visa bussines kartica omogućavaju da uz značajan popust ili u nekim situacijama potpuno besplatno dobiju za sebe nešto što im može pomoći u razvoju poslovanja. Obavezno to pogledajte. 

Dve hiljade dvadeseta je godina. Već nekih pet godina, Internet izgleda dosta drugačije nego što je izgledao pre toga. Razlog za to je dostupnost širokopojasnog interneta gotovo svuda, čak i na mobilnim telefonima i generalno svim prenosnim uređajima, a to za posledicu ima to da većina Internet prezentacija je mnogo bogatija multimedijom nego što je to bio slučaj ranije. Krenuo je taj trend možda i 2010. sa nekim dobrim, velikim fotografijama, atraktivnim, ali danas Internet prezentacija je nepotpuno ukoliko nema i video. Ne morate vi kada krenete da budete najbolji u tome, ali nije loše da imate o tome svest. 

Ono što je, takođe, važno je da imate u vidu da, iako to možda deluje kao nešto što je rezervisano samo za one koji imaju izdvojena značajna sredstva za kreativnu produkciju, u suštini većinu tih stvari na zadovoljavajući način možete da uradite sasvim samostalno i to bez profesionalne kamere, bez profesionalnog aparata već sa onim što nosite u svom džepu. Dovoljan je najčešće mobilni telefon koji nije stariji od 2-3 godine i rezultat toga će već sasvim dovoljan biti za početak. Videćete i da li to što radite ima smisla, pa ako procenite da ima, onda u to možete uložiti dovoljna sredstva, pa čak možda i angažovati i profesionalce, ali da probate da li stvari funkcionišu možete i sa resursima koji su na raspolaganju i budžetom koji je minimalan ili nula. 

Početak priče su uvek product fotografije, odnosno slike samog proizvoda, i u idealnim okolnostima vi ćete te slike praviti tako da one budu slikane u adekvatnom ambijentu, da deluju nekako skladno, logično, da to bude zanimljivije, životno i tako dalje. Međutim, to je možda faza dva. 

Faza jedan je ono što vam je uvek sigurno neophodno ukoliko planirate da se bavite prodajom, a to su takozvane „fotke na belom.“ I vrlo često kada pričam sa ljudima na tu temu, svi misle da je to izuzetno komplikovano i teško za izvesti, a suštinski je vrlo jednostavno. Možda nećete na ovaj način kako ću vas danas posavetovati napraviti najsavršenije fotke na belom, ali one će biti sasvim dovoljno dobre. 

Ono što vam je potrebno, u zavisnosit od toga koliki je objekat koji želite da slikate, je ili foto-boks ili foto-sto. Najčešće, foto-boks je dovoljan za sve te neke stvari koje, što kažu, mogu da se ponesu u jednoj ili dve ruke – bilo da je u pitanju neka namirnica, neka hrana, bilo da su u pitanju patike, cipele, komad garderobe; s tim da za garderobu nije loše da imate i lutku da biste onda mogli da nekim realnijim okolnostima prikažete ili modele. Ali, u suštini, najčešće su tu upravo one, možda malo i dosadne fotografije na belom koje su za svaki proizvod koji se prodaje neophodne. 

Kako se one prave? Kao što sam pomenuo, potrebno je da imate ili foto-boks ili foto-sto. I jedno i drugo možete da improvizujete. Možete, da se razumemo, da ih kupite ali možete da ih improvizujete. Kako se improvizuju? Oni koji gledaju epizodu će sada videti neke slike, oni koji slušaju, ja ću probati rečima da vas provedem kroz to, ali u suštini, nije loše da “izgugalte” do-it-yourself photo-box i naći ćete vodič kako to zapravo može da se izvede, u nekim slučajevima i video ili step by step foto-vodič. Ali, u suštini, ovo zaista radi i znam mnogo slučajeva ljudi koji su na ovaj način rešili svoju situaciju, a onda kroz par godina kada je to opravdala situacija, proširili na neki malo ozbiljniji setup za studijsko fotografisanje. Znači, uzmete jednu veliku kutiju, običnu kartonsku veliku kutiju, i isečete rupe na svim stranicama, tako da sa prednje strane kada je položite, da sa prednje strane bude potpuno otvorena jer je to strana sa koje ćete fotografisati, a da sa svake od strane – levo, desno i gore, postoji dovoljno velika rupa da svetlo može da uđe. Zatim ćete tu rupu prekriti ili providnom belom tkaninom ili, idealno, paus papirom, ili nečim sličnim (može čak i običan papir da se koristi ili možda ubrus) čiji je primarni cilj da direktni izvor svetla koji će biti sa svake od strana, i možda odozgo a možda i ne – ne mora; da te izvore svetla pretvori u difuzne izvore, odnosno, da izvor svetla ne bude toliko oštar jer sa oštrim izvorom svetla imate i oštre senke. Na ovaj način to nećete imati. 

Dalje, šta vam je potrebno? Potrebno vam je neko rasvetno telo i, u idealnim okolnostima, to je LED rasveta ali apsolutno ne mora da bude. To može da bude i stona lampa, odnosno konkretno, dve stone lampe ili dva najjeftinija LED reflektora koja možete da kupite. Ono što je bitno da znate, je da vodite računa da ta dva izvora svetla budu pozicionirana otprlike na istoj visini, da budu iste jačine, pa ako imate dve različite lampe da obe imaju sijalicu od 60W ili 40W ili 100W, koliko god ali da budu jednaki; i, takođe, je vrlo bitino da bude jednaka kelvinaža tih sijalica, odnosno toplota svetla koje daju. Na primeru, opet za one koji gledaju i koji sada vidite, vidite kako to ide od onih najnižih vrednosti do do onih najviših. U najnižim vrednostima u kelvinim imamo žuto svetlo, dok je što više idemo ka visokim vrednostima ona lagano prelazi u neutralno belo, a kasnije u plavo hladno svetlo. Koje ćete od ta dva koristite, u suštini nije preterano važno. Generalno neko pravilo je da neživi objekti bolje izgledaju sa hladnim svetlom, a da, recimo, hranu i tu vrstu stvari koja ima neke tople zasićene boje je možda lepše fotkati topllim svetlom, ali mislim da ne morate da se opterećuejte time. Razmišljajte samo o tome da to radite sa određenom vrlo konkretnom svrhom i da je samim tim jedino što je bitno da bude dovoljno informacija i da stvar bude dovoljno oštra. Otprilike, pozicionirajte sa svake strane – levo i desno, po rasvetno telo i probajte da fotografišete. 

Možete fotografisati i telefonom, a ja ću vam sada postaviti i neke primere kako izgledaju gotovi foto-boksovi jer nije loše da znate da osim na belom, na ovaj isti način možete fotografisati i na suštinski bilo kojoj drugoj pozadini. Možda će vaši artikli najbolje izgledati na crvenom ili je to možda boja vašeg brenda ili na crnom. Sve što je potrebno da uradite je da hamer koji postavljate kao pozadinu uzmete u nekoj drugoj boji. Takođe, ukoliko fotkate na belom i planirate da koristite trajno to, nije loša opcija da razmislite o tome da uzmete tanku plastičnu foliju, zato što ćete nju moći da perete, moći ćete prosto da ne brinete o tome da li će ona da se upralja ili ufleka prilikom slikanja, što u principu šta god da slikate vremenom prosto može da se desi. I to je to. Od toga krenete i sa tim imate rešene bele fotografije. 

Takođe, ko gleda može da vidi kako otprilike izgleda i foto-sto. Vidite da je to vrlo jednostavna struktura. Suštinski to može da bude i kuhinjski sto prislonjen na zid i na njega razvučena pozadina koja je zalepljena za zid i za sto da bi bila fiksirana, i to je manje više to. Na isti način se rasvetljuje i vi dobijate, u principu, sasvim zadovoljavajuć kvalitet fotografija. 

Naravno, ovo nije moguće u slučaju da morate da fotografišete velike objekte, ali ukoliko postoji potreba da slikate velike objekte, napravite sebi nekakve uslove za tako nešto. Vrlo često ukoliko prodajete frižidere, zamrzivače ili uređaje za kuću, vi možete da dobijete adekvatne fotografije i od proizvođača ili možda na nekom drugom mestu na internetu možete da ih preuzmete i da ih iskoristite kao svoje dok ne budete imali neke bolje opcije.

Ali, kada pravite prezentaciju vašeg proizvoda, važno je da imate i vaše fotke. To će i svima onima koji sa kojima sarađujete, svima onima koji možda mogu da prodaju vaš proizvode dosta značiti i pomoći da vas lakše prezentuju. 

Takođe, faza dva kad ovladate ovim i krenete da razmišljate šta bi još bolje, lepše i kvalitetnije mogli da uradite je da taj ambijent koji ste napravili sebi u okviru te kutije ili, ne mora to biti kartonska kutija, može biti i od drvenih letvica napravljena struktura; u okviru toga možete da napravite mini ambijent. Taj mini ambijent može da bude malo postolje od drveta ili neka pozadina u boji ili možda nešto što omogućava da se to stekne utisak nekog prostora koji je adekvatan za to što želite da slikate.

Ono što je vrlo važno da uzmete u obzir, je da kada slikate fotografije proizovda i slikate mnogo razičitih prozvoda, bilo bi idealno da svi oni budu slikani u istim uslovima. To podrazumeva iste ili slične svetlosne uslove, a to kakvi su svetlosni uslovi možete da rešite tako što ćete prvi put kada sve namestite fotografisati kako ste namestili pa ćete svaki naredni put pokušati na isti način da to složite. Nije važno ako je centimetar dva gore ili dole sijalica, ali takođe, možete da probate da stvarite rešite i time da ćete kupiti stativ. Stativ sa dodatkom za mobilne telefon možete da nađete bukvalno za 25e, i on će vam omogućiti da sa iste visine svaki put napravite fotografiju, odnosno ugao gledanja bude svaki put isti. Takođe, ako niste sigurni kako ste postavili, uslikate položaj a na samom stativu visinu do koje ste podigli označite ili time što ćete markerom ili malo zagrebati da označite koja je tačno visina na kojoj ste bili i onda svaki naredni proizvod koji budete fotografisali biće uslikan u isitm uslovima i imaćete fotografija koje će sve, bez obzira što nisu slikane u istom trenutku, izgledati kao da je deo jedne serije. To je veoma bitno.

Naravno, postoje tu i drugi izazovi. Jedan od njih je šta se dešava ukoliko proizvodi koje fotografišete nisu iste veličine. Pa, prilagodićete se na neki način i ako fotografišete telefonom, obično ima sasvim dovoljno rezolucije u tom snimku da možete da isečete, odnosno da crop-ujete fotografiju tako da ti objekti izgledaju slične veličine a da su skladni kada se pogledaju jedan u odnosu na drugi. 

Takođe, ono o čemu treba da ramišljate u periodu pripreme prezentacije vaših proizvoda, je da nije loše da svaki objekat kod koga to ima smisla uslikate iz više uglova. Za to možete da kupite rotacioni sto. Kod nas ih nema mnogo, ali mogu da se nađu na “Kupujem prodajem”, i obično nisu skuplji od 30 do 40 evra. To vam omogućava da, osim što će vam se sam objekat okretati da možete da ga slikate, nudi vam i mogućnost da snimite 360 video tog objekta i to sigurno može da vam, takođe, poboljša korisničko iskustvo ljudi koji dolaze na vaš sajt.

 Naravno, što više proizvoda imate, to je teže i kompleksnije, ali ima smisla. Ima smisla u to uložiti, posebno ako je u pitanju portfolio proizvoda koji nije peveliki. Svaki dodatni trud će značiti. Idealna kombinacija prezentacionih fotki je takva je osnovna fotografija na belom, ali da pored toga postoji nekoliko fotografija u uslovima korišćenja tog proizvoda, gde on izgleda kao u upotrebi u ambijentu. Na primer, ukoliko fotografišete neki namaz, super je da se on slika u tegli, da se ta tegla vrlo lepo i jasno vidi, da ljudi mogu da pročitaju sve što stoji u specifikaciji na tegli, to mogu da pročitaju i u samom opisu prozivoda, naravno, ali nije loše da imate i nekoliko fotografija kako se taj namaz nanosi na hleb i možda konzumacije, i tako dalje. Dajem samo primer. 

Takođe, jedna vrlo bitna stvar o kojoj vrlo često ljudi ne vode dovoljn računa a suštinski je vrlo često značajnija i od toga da li su fotografije dobre ili nisu je sadržaj. I to pisani sadržaj koji vam omogućava da se za određene ključne reči koje su vam važne dobro plasirate na Google. Vrlo je bitno da utrošite vreme da svoj proizvod opišete na odgovoarajući način.

Kako to da uradite? Pa, pogledajte kako to rade drugi i onda utvrdite koje su najvažnija pitanja na koji oni pokušavaju da daju odgovor svojim korisnicima, i na ista pitanja dajte i vi odgovor. U suštini, i vi treba da kažete šta je proizvod, koje je poreklo, zašto je dobar, čemu služi, odnosno za šta sve može da se koristi, za šta ne bi trebalo da se koristi, način na koji se dozira (ako ima tako nešto), sa čime je dobar da se kombinuje, sa čime nije dobar da se kombinuje i tako dalje. Sve to zavisi. Na primer, ukoliko prodajete tehničku robu, prodajete televizore koje prodaju i svi ostali, ono što vi možete da uradite da se izdvojite u odnosu na druge je da napravite i neki kratak narativni pregleda pozicije tog modela konkretno na tržištu. Znači, ovo je idealan televizor za one koji ne žele da potroše previše novca a da dobiju full HD kvalitet slike, da dobiju savršeno dobar kvalitet boja i svega ostalog i recimo, ne znam, idealan je za dečije sobe. Nešto tog tipa. Razmislite u kojim okolnostima bi ljudi mogli da požele da tako nešto. Uvek se zna koje su situacije u kojima se najviše prodaju televizori, a to je jedna gotovo anegdotalna stvar, ali je tako. Svake četiri godine je Svetsko prvenstvo u fudbalu, svake četiri godine su Olimpijske igre, uvek su akcije vezane za to. Ponudite nešto što će ljudi značiti u toj varijanti, sigurno ćete se izdvojiti. 

Takođe, ono što dosta prodavaca koji dobro rade svoj posao uzima u obzir je da ostavi mogućnost korisnicima koji dođu na sajt da postave pitanje ispod artikla. Ne rade oni to zato što vole da odgovaraju na pitanja, niko ne želi da postavi dodatno vreme korisniku. Ali, upravo ta pitanja i ti odgovori čine dodatni sadržaj na stranici koji je interesantan, koji je relevantan i koji, zatim, omogućava da se na Google plasiraju bolje od konkurencije. Tako da može da bude interesantan i za vas.

Pogledajte, analizirajte šta rade drugi, osmislite nešto i probajte. Biće sigurno, sigurno bolje rešnje. 

E, sad, šta je još bitno da znate? Hajde da uđemo malo u priču vezanu za video. Da biste snimili dobar video, za vas je najvažnije da imate dobar zvuk. Sve ostalo će svakako izgledati dobro, još ako ste kupili onaj stativ koji sam pominjao, onda nema zime za vas. Ali, da biste imali dobar zvuk, treba da kupite bubicu. Bubica koju možete da vežete i na vaš telefon ili na drugi telefon i da snimate sa njom sjajan zvuk je dvadesetak eura. U opisu na YouTubeu ćete naći linkove ka prodavnicama u kojima sve ovo možete da nađete. Ja ću vam dati još neke preporuke, a jedna od njih je da za početak sve što želite da snimate, snimate maksimalno jednostavno, maksimalno jednostavno i da se fokusirate ne na formu toga već na sadržaj. Sadržaj mora da bude koristan, a forma može da bude dosadna, ne mora da bude preterano dinamična, može sve da bude statični kadar sa stativa. To će biti sasvim, sasvim, OK ako je ono što vi pričate dovoljno dobro. 

Ipak, ako hoćete da pričate i nešto dinamičnije, ako hoćete da snimite nešto iz ruke, ako hoćete da snimite neki intervju, razmislite da investirate u rig. Rig je jedan mali ili plastični uređaj u koji monitirate telefon, gde nakačite i eksterni mikrofon i možda neki dodatni izvor svetla, i to vam onda omogućava da lakše držite i manipulišete telefonom.

Takođe, ako želite baš da se bavite dinamičnim stvarima, postoji opcija i da kupite gimbal. To je tehnologija koja je ranije bila dostupna samo onima koji su profesionalci u filmskoj industriji, međutim, sada već za 100e možete da kupite fantastičan gimbal koji će vam omogućiti da se sa telefona snimite neverovatne dinamične stabilizovane kadrove, koji će izgledati vrlo atraktivno. Istražite ove teme, pojednostavite maksimalno, gledajte to da vam zanatski materijal izgleda kako treba, što će reći, da svi objekti koji su vertikalni budu zaista u vertikali u vikli u odnosu na podlogu, da koristiti, ako ništa drugo, onda najjednostavnije pravilo “pravilo trećina”, odnosno da vas i objekat pozicionirate negde na prvoj ili drugoj trećini kadra. Ko gleda može da vidi kako to otprilike može da izgleda, i razmišljajte o tome da ako sebe slikate u nekoj formi prezentacije to može da bude vrlo jednostavno. Možete da sedite za stolom ili da stojite za stolom ili pultom i ne morate da se preterano brinete o tome kako svaki detalj u kadru izgleda, jer na kraju dana, mi smo tu da čujemo šta vi imate da kažete, i mi smo tu zato što nas proizvod o kome pričate zanima. 

Za kraj, još jedna stvar o kojoj možete da razmišljate, a koja je veoma važna i pravi razliku u mnogim slučajevima, ne doduše i svim. Jesmo se bavili time kako možete da spakujete svoj proizvod, ali vrlo često postoji neka nekonvencionalna rešenja koja možete da iskoristite. Ukoliko je proizvod mali, teško ga je poslati, vrlo je komplikovano da se ne izgubi i slično, pa možete da iskoristite neko od ovih rešenja koja su ljudi uzeli tako što su bukvalno od najjefitnijih i najpristupačnijih mogućih materijala napravili nešto što je zapravo vrlo simpatično. Takođe, generalno proizvodnja ambalaže za pakovanje je vrlo skupa stvar ako neko radi samo za vas i ako je to što vi pakujete jedinstveno. 

Ali, postoje neka rešenja koja možete da iskoristite i koja su sasvim zadvoljavajuća, a možda vam ne padaju na pamet na prvu loptu. Recimo, moji dragi prijatelji Braća Burazeri svoje majice pakuju u nešto što suštinski veoma podseća na veliku kovertu. Takođe, dosta brendova majica ispostavilo se da koristi kutije za pice kao dobro rešenje, zato što jeste iste veličine. 

Šta je još dostupno i za mnoge vrste proizvoda deluje kao sasvim lepo pakovanje, može malo da bude problematično ukoliko morate da ga šaljete jer je lomljivo, ali recimo tegle su vrlo dobar izbor za razne vrste stvari. Recimo, imao i primer ljudi koji su pravili salate u tegli, i one em izledaju vrlo lepo em je to možda i najbolja vrsta pakovanja za nešto tako. U tegle mogu da se pakuju i slatkiši, i generalno sve prehrambene stvari mogu na taj način da se pakuju i distribuiraju. Standarnde tegle su vrlo povoljn, a predstavljaju vrlo dobro rešenje. Ali, takođe, u tegle može da se pakuje i nešto drugo. Možda može da se pakuje i majica, ne znam, nisam sretao takav slučaj ali znam majice koje su pakovane u konvzerve i to je, recimo, bilo dobro rešenje. 

Poslednji primer koji bih želeo da vam dam je, takođe, vezan za tegle i činjenicu da su u nekom trenutku ljudi iz Moonlight candles koji su naši prijatelji i koji su godinama snabdevali razne ugostiteljske objekte po gradu onim lepim mirišljavim svećama koje stoje na stolu. Radili su u raznim varijantama, pokušavali su i čašama i svim ostalim, i na kraju su shvatili da je i za njih mala telga najbolje rešenje za sveću. Da, povećava nešto minimalno cenu, ali ti nudi mogućnost da sveću držiš u pakovanju koje će sigurno biti trajno dobro rešenje i neće imati nikakvih anomalija kao što može da bude pakovanje u nekom od mekših materijala. 

To je sve što imam da vam kažem, kao i do sad vas molim da sve svoje komentare i predloge, pitanja pošaljete na info@pojacalo.rs ili u komentarima YouTubeu, jer u naredne dve epizode se upravo bavimo time, bavimo se pitanjima koja ste postavili na koja ćete svakako dobiti odgovor i pre nego što te epizode izađu, ali ćemo ona koja su najzanimljivija i koja su najprimenjivija na neki veći broj ljudi odgovoriti i kroz epizode jer verujemo da na taj način možemo da vam damo ono što vam je najpotrebnije. 

Hvala kompanij “Visa” za to što nas podržava i hvala i na što na globalu i na lokalu rade sjajnu akciju koja se zove Platforma za podršku malom biznisu, gde kroz vrlo zanimljiva i atraktivna partnerstva nude korisnicima Visa Business kartice razne mogućnosti koje mogu da iskoriste da unaprede svoje poslovanje. Vidimo se sledeće nedelje u redovnoj, a sledeće srede u vanrednoj epizodi. 

Nove epizode u vašem inbox-u:

Podržite Pojačalo:

Donirajte jednokratno ili kroz dobrovoljnu mesečnu pretplatu već od 5 EUR.

Pratite nas:

Pojačalo podcast možete gledati na Youtube-u i Facebook-u, a slušati na SoundCloud-u, Spotify-u, Deezer-u, na Apple i Google podcasts.