Pojačalo podcast možete gledati na Youtube-u i Facebook-u, a slušati na SoundCloud-u, Spotify-u, -u, na Apple i Google podcasts.

Audio zapis razgovora:

Transkript razgovora:

Poštovani slušaoci i gledaoci Pojačalo podkasta, dobrodošli u jednu zanimljivu priču. Ovoga puta nastavljamo sa dobrom praksom koju smo tokom perioda pandemije imali a to je da snimamo vanredne epizode. S tim što ovog puta ja nisam u Sjedinjenim Državama, ali zahvaljujući kompaniji Visa dobili smo priliku i podršku da realizujemo serijal od osam epizoda koje će se emitovati u naredna dva meseca. Šest sa unapred utvrđenim temama koje smo identifikovali kao veoma značajne za, da kažemo, prevazilaženje ove krize, a dve će biti pre svega okrenute ka vašim pitanjima i odgovorima na njih. Stoga vas molimo da u narednom periodu sva svoja pitanja, nedoumice, komentare ostavite na YouTube-u ili da nam pišete na info@pojacalo.rs. Da se razumemo i u ovom periodu kada nije bilo specijala vaših pitanja je bilo dosta tako da mogu da kažem da me držite u treningu, samo treba da nastavimo sa tim, a mi ćemo na sva pitanja koja stignu poslati odgovore svakako. A ona koja su najzanimljivija a mogu da se primene u nekom širem kontekstu, odnosno mogu da se odnose na više biznisa, nisu jedinstvena za vaš, ćemo obraditi u te dve epizode koja su sedma i osma u ovom serijalu. Kompanija Visa koja nas podržava u ovom projektu je napravila platformu za podršku malim biznisima. Na globalnom nivou to se zove Visa small business hub i u okviru te platforme je dostupno značajan broj akcija i servisa koji mogu da budu vrlo korisni za razne male biznise a gde kao korisnici kartice kompanije Visa možete da ostvarite ili značajne popuste ili u nekim slučajevima čak i da dobijete neke usluge besplatno u nekom ograničenom obimu.

Kako do internet prodavnice bez muke

Danas se bavimo temom – kako brzo, lako i povoljno do elektronske prodavnice.

Zašto se bavimo tom temom? Zato što je za mnoge biznise koji su razmišljali o tome kako da se prilagode krizi, to je bilo jedno od prvih rešenja i najlogičnijih rešenja da makar deo svog poslovanja, koliko je to moguće, prebace na online. E sad, to nije uvek baš jednostavno, posebno ako to niste planirali i posebno ako se oslanjate na fizičke prodavnice, i ako prosto to nije nešto za šta ste vi kao biznis spremni. Međutim, je li, prošlo je već neko vreme, dosta biznisa se okrenulo ka elektronskoj prodaji kao rešenju za preživljavanje. Vrlo verovatno svi oni koji su negde navikli da funkcionišu u fizičkom svetu i svetu fizičkih prodavnica nisu baš oduševljeni time da sad imaju dosta manje posla, da je dobar deo tog posla prešao na online. Ali, prosto kako to obično biva, krize su generalno i situacije kada se tržište iščisti, ima dosta manje konkurencije, kreću navike korisnika da se menjaju, i onda neke stvari koje možda na prvu loptu vam nikad ne bi delovale da mogu da funkcionišu online, ispostavi se da mogu.

E, u okviru svega toga dosta zanimljivih internet servisa se pojavilo. Neki su se pojavili i u nekom periodu pre, ali možemo da kažemo da postoji ekspanzija servisa za digitalne prodavnice koji bi trebalo da olakšaju biznisima tu tranziciju, i ja sam danas odlučio da napravim jedan mali presek svega toga i ponudim vam različite opcije. Neću vam davati preporuke za koga da se opredelite, zato što mislim da je to vrlo individualno od biznisa do biznisa. I nekako mislim da bi svako od vas ko pravi ovako važnu odluku trebao da proba. A kada proba i kada vidi šta mu odgovara da koristi i ko mu odgovara za saradnju, ko dovoljno brzo odgovara na mailove, javlja se na telefon, zaista pomaže korisnicima da naprave prodavnicu kako treba, da je to vrlo verovatno i opcija sa kojom treba da sarađujete.

Gotova rešenja za web shop

Elem, prva opcija koja postoji, koja je prilično jednostavna za korišćenje, ali ipak podrazumeva da s jedne strane znate engleski, a sa druge strane, da imate i malo smisla za online i za računare, je opcija na WordPress otvorite svoju prodavnicu i svoj sajt, i već od 8 dolara mesečno, s tim da se svi paketi plaćaju godišnje (cena je na mesečnom nivou, ali se plaća godišnja cena unapred), otvorite svoj shop sa svim nekim najneophodnijim stvarima. Ono što je lepo, u okviru Visa Small Business Hub-a postoji i posebna akcija koja omogućava svim Visa korisnicima da ostvare 25% popusta na cene tih paketa, što je onako prilično lep popust i, mislim, značajna stvar. Tu suštinski nemate neko preterano ograničenje u broju artikala, nemate generalno mnogih drugih ograničenja. S druge strane, verovatno opcije internet plaćanja onakve kakve smo navikli da koristimo u Srbiji možda ne funkcionišu, ali to ne treba da vas plaši iz razloga što značajan broj korisnika suštinski i ne plaća karticama online, već gleda da plaća ili prilikom isporuke pouzećem ili da možda pokupi u radnji i plati tom prilikom, ili nešto tako. Vi treba samo da mu date, kako kažu naši zapadni susedi – “sučelje” sa kojim može da online da funkcioniše i to bi bilo to.

Pored ove akcije, Visa je pripremila i saradnju sa nekoliko banaka, a ono što je trenutno najaktuelnije saradnja sa Banca Intesa gde za 100 njihovih korisnika omogućuju u zajedničkoj saradnji potpuno besplatan shop za period od šest meseci gde dobijete i platformu i integraciju plaćanja i nekakvu podršku u samom periodu realizacije. Slične stvari su najavile još neke banke i postoje neke informacije o tome na Visa small business hub-u, pa pogledajte, pratite – možda se tu nađe i nešto za vas. A mi ceo ovaj sadržaj ćemo svakako proširiti i preporukama nekih drugih platformi koje ćete možda od starta morati da plaćate, ali će vam dati šansu da rešite pitanje shop-a čak i ako niste u tih srećnih 100 korisnika koji će ga dobiti besplatno ili ako ovo gledate posle par meseci kada možda ta akcija više ne bude aktuelna a vi i dalje imate problem koji treba da rešite.

Postoje još neke opcije, ja sam ovde izdvojio šest, sigurno ih ima više, ali ja sam izdvojio šest koje su najinteresantnije). Jedna od njih je Internet prodavnica koja je veoma dugo već uspešno posluju, pa čak i neki veliki i ozbiljni šopovi koriste njihovu platformu i oni za, taj neki sta startni paket za korisnike imaju cenu od 9,99 eura mesečno, i to podrazumeva shop sa do 500 artikala.

Takođe, niška firma Selltico, odnosno tako se ne zove firma, tako se zove brend, je napravila prilično dobro rešenje. I svi oni, da se razumemo, nude više paketa ali ja ovde govorim o startnom, početnom paketu koji vrlo verovatno zadovoljava mnoge male firme, ali vi možete gledati i one veće. Selltico je napravio dosta paketa, ali taj najpovoljniji paket kreće od 15 eura i u okviru njega možete da imate 100 artikala. Oni imaju i neke dosta lepe funkcije koje možete da koristite, recimo – oni nude mogućnost implementacije online plaćanja Banca Intesa, i uz neku relativno simboličnu doplatu možete dobiti mogućnost da artikle iz svog shopa lako izvezete i uvezete u neke sajtove za poređenje cena ili neke druge sisteme koji nude tu mogućnost da takođe prošire publiku kojoj se obraćate.

Tu je i NB shop, ima vrlo dobro i robusno rešenje koje, takođe, koriste razni veliki shopovi. Njihova startna ponuda nije toliko jeftina, onda iznosi 39 eura mesečno i podrazumeva do 300 artikala, međutim, ako vam se ono što nude, a na svim ovim sajtovima možete da vidite poređenja šta koji paket nudi i šta dobijate u osnovnom, to možda može da bude sasvim, sasvim dobro rešenje za vas.

Firma koja se nekada zvala Yellow Pages Srbija i štampala je one štampane imenike firmi, a kasnije se prebacila i na online, je, takođe, u ovom prethodnom periodu napravila svoj sistem koji se zove Yell Shops i gde je najniža cena 60 eura godišnje. Tu imate 50 artikala, ali osim što imate vaš shop u okviru sistema, sve ono imate na svom shopu je izlistano u okviru njihovog zajedničkog shopa, odnosno marketplace-a na kome se nalaze svi korisnici.

I poslednji primer koji sam izdvojio je platforma Cartizz koja ima setup free koji je 365 eura jednokratno, ali vam nudi zaista jako lepo i jednostavno, dobro optimizovano rešenje gde pored shopa imate i svoje mobilne aplikacije i, takođe, postoji održavanje od 35 eura mesečno, ali ko uđe u ovom periodu u njihov sistem, prva tri meseca ima gratis  pa to negde verujem da može da znači dosta.

Vrlo je bitno da razumete da pravljenje shopa nije samo kupite platformu, platite pretplatu i sve je super. To je mnogo više posla i podrazumeva mnogo više nekih stvari koje je potrebno uraditi da bi ta priča bila uspešna.

Zašto je komunikacija sa kupcima važna za uspešnu prodaju

Za početak, jedna od velikih stvari na koje većina, čak i iskusnih internet prodavaca pravi propust, a to je komunikacija sa svojim kupcima. To znači da, ako ste podigli internet shop i imate neku količinu poseta i imate neku količinu kupovina, i tako dalje, ljudi žele da dobiju povratnu informaciju od vas što pre. Naravno, nije realno da ako su poručili u 11 uveče da im vi odmah odgovorite, ali bi bilo sjajno da im odgovorite odmah ujutro. Bilo bi sjajno da u neko radno vreme odgovore na svoje upite u mailu dobijaju u roku od sat, najviše dva sata, zato što, osim ako prodajte nešto što je baš jedinstveno i niko drugi to nema, korisnik koji ne dobije odgovor u roku od par sati će otići konkurenciji i tamo će dobiti odgovor u roku od par sati kod njih. A, to prosto nije dobro rešenje.

Prilagodite način komunikacije svojim kupcima

Takođe, kada pričamo o komunikaciji, vrlo je važno da razumete da to što ste vi namerili na jedan način, ne znači da vaši kupci žele da komuniciraju na taj način. To što ste vi postavili telefon na sajt i želite da vas oni pozovu, neće vas svi pozvati. Ako postoji kontakt e-mail, oni žele da pošalju taj mail. Ukoliko ste prisutni na društvenim mrežama, vrlo verovatno će vam pitanja za neke stvari poslati i na Instagramu, i na Facebook-u, i očekivati da baš tu dobiju odgovor a ne da im neko kaže da  – “Aha, dobro, hvala Vam za pitanje ali ako možete prosledite to na ovaj e-mail, pa ćete dobiti odgovor.” Da su hteli da pišu na mail, oni bi pisali na mail. Jeste, kupci su razmaženi, ali ako su vam neophodni, a verujem da jesu, onda se vi njima morate prilagoditi. Takođe, sve češće ljudi žele da, ako postoji neki kontakt broj telefona koji je mobilni, žele da komuniciraju putem Vibera, žele da komuniciraju putem WhatsApp.

Sve to komplikuje i usložnjava stvari i zahteva od vas da budete prisutni na pet mesta a ne na jednom, ali to povećava šansu da broj prodaja bude onaj maksimalni koji možete da dobijete a da u tom procesu kupovine ne izgubite one koji su zainteresovani zato što eto nije dobio odgovor tamo gde je želeo.

Dobar i pregledan sadržaj prodavnice privlači kupce

Takođe, jedna stvar koja mi je vrlo bitno baviti se kada krećete priču sa shopom i moja preporuka je da se time bavite i pre nego što dođete do toga da imate zakupljen shop koji treba da napunite sadržajem, to je da sednete i pripremite zapravo taj sadržaj, popišete sve artikle, napišete dobre nazive za sve artikle koji su jasni, opise za svaki artikal i da svaki artikal fotografišete. Idealno bi bilo da one koji su možda najprodavaniji potencijalno najinteresantniji, da za njih napravite možda i neki video, da napravite više informacija, da porede toga što ćete imati osnovnu informaciju o artiklu možete imati i odgovore na pitanja potencijalnih korisnika, i tako dalje. I to onda zaista tu priču čini dobrom da uspe, čini da ima dobar potencijal i da napravi dobar rezultat na kraju.

Ukoliko ne želite da imate web shop, pružite kupcima uvid u vaš asortiman na drugi način

Jedna od stvari koju ljudi često zanemaruju je da vaša internet prodaja ne mora nužno da ide isključivo kroz nešto što se zove internet prodavnica ili shop. Ukoliko niste u prilici da to napravite, dovoljno je da na sajtu imate nešto što bih ja nazvao katalog proizvoda sa svim informacijama i lak način da vas ljudi kontaktiraju. To nije dobro rešenje ako vaš prosečan kupac kupuje veliki broj proizvoda, ako ste vi neko ko prodaje robu široke potrošnje, ako neko treba da naruči 10 artikala od vas i treba sad to da vam popisuje u neki mail, to baš nije idealno. Ali, ako kupuje jednu stvar, suštinski nije bitno da li je iskliktao i dodao to u korpu ili je vam je poslao mail ili vas je pozvao, ili već nešto od toga. Ali je vrlo bitno da taj deo komunikacije ne izostane, vrlo je bitno da najčešća eventualna pitanja koja korisnici imaju već imaju odgovore na toj strani, a da za ona ostala mogu da ih dobiju relativno brzo i lako.

Marketing ne mora da bude skup, postoje rešenja i za početnike

Kada imate shop, a ako se pre toga previše niste bavili svojim online nastupom, dosta je bitno da razmišljate da shop za koji niko ne zna ne služi ničemu. Šta to znači? To znači da je potrebno odvojiti neki budžet za marketing, da je potrebno napraviti neku varijantu da se za vas pročuje. Jedan od načina je da ako imate bazu svojih kupaca pošaljete e-mail, obavestite ih. Drugi način je da ako imate naloge na društvenim mrežama koji su razvijeni da podelite informaciju, da pustite neko oglašavanje. I ovo je jedna od stvari koje možete apsolutno da radite samostalno ako se dovoljno potrudite da naučite sve što je bitno, ali na prvu loptu… nije to nešto što je tako lako raditi dobro samostalno. Ali, ako ste mali biznis i ako vam je zaista potrebna pomoć, možete i da se obratite u neku od FB grupa, kao što je “Marketing za početnike” ili “Marketing zajednica”. Vama ne treba marketar sa 20 godina iskustva, vama treba neko ko ume da koristi alate koji su vama potrebni i koji će u komunikaciji sa vama da nađe način da oblikuje to što treba da iskomunicira publika do koje treba da dođe. Niste idealan klijent koga svi sanjaju, to znači da verovatno nemate budžet ili je budžet skroman, ali je to sasvim OK za nekoga ko je na početku i ko želi da uči zajedno sa vama i ko želi da razvija celu priču, i da vam pomogne da dođete u poziciju da možete da kupite njihove usluge i platite ih adekvatno.

Ljudi su takvi da u trenucima krize i momentima krize su voljni da naprave iskorak u tom smeru, voljni da pomognu. Ja prvi u mnogo situacija sam potrošio i više vremena nego što mislim da je optimalno verujući da nekome zaista mogu da pomognem i da napravim neku razliku, i da ljudima dam priliku da celu ovu situaciju prežive i preguraju.

“Pay by link” – novi način plaćanja karticom online

Jedna od stvari, takođe, koje imate imate u okviru VISA Small Business Hub-a, a koja može potencijalno da bude interesantna, je usluga kompanije All Secure koja daje popust na ceo setup, dakle suštinski besplatno dobijate setupu svega toga, a to je opcija “pay by link”, koja nudi mogućnost da kada neko kod vas napravi porudžbinu, ako želite baš da mu naplatite karticom da možete da napravite vašu porudžbinu u okviru sistema, dobijete jedan jedinstveni link i to pošaljete osobi, te ona kroz taj link može da plati karticom tu vašu stvar.

To bi bilo otprilike sve što smo spremili za ovu epizodu, nadam se da vam je bilo interesantno i korisno. Zahvaljujemo se kompaniji Visa na podršci, zahvaljujemo se vama što nas gledate, slušate i podržavate. Kao i do sada molimo vas sva svoja pitanja i komentare ostavite na YouTube-u ili pišete na mejl. Kao što rekoh, mejl je info@pojacalo.rs. Najinteresantnija pitanja koja imaju neku širu primenu ćemo obraditi u dve poslednje epizode koje planiramo da realizujemo u ovom serijalu u periodu od narednih dva meseca. I to bi bilo to.

Naredne nedelje jedna vrlo bitna tema – kako da povećate prodaju kroz alternativne kanale prodaje. Odnosno, manje-više i to, i kako da svoju internet prodavnicu učinite vidljivijom, kako da imate bolje rezultate i kako da ukupan rezultat prodaje bude što bolji za vas. Proćićemo kroz niz i nekih vrlo zanimljivih i konkretnih saveta šta možete da probate i šta možete da radite. Nezahvalno je uvek davati generalne predloge jer je svaki biznis i svaka priča za sebe, ali vrlo verovatno ćete pronaći nešto što će vam pomoći.

Kao i do sada, svake nedelje idemo sa redovnom epizodom a svake vanredne srede sa vanrednom, tako da vidimo se i čujemo u nedelju a zatim u sredu, a zatim opet u nedelju i tako u krug. Hvala vam na pažnji.

Nove epizode u vašem inbox-u:

Podržite Pojačalo:

Donirajte jednokratno ili kroz dobrovoljnu mesečnu pretplatu već od 5 EUR.

Pratite nas:

Pojačalo podcast možete gledati na Youtube-u i Facebook-u, a slušati na SoundCloud-u, Spotify-u, -u, na Apple i Google podcasts.